
KONOPLJINO ULJE
hladno presovano, nerafinisano
Biljka konoplja (Cannabis sativa L), poznata i kao industrijska konoplja, se smatra prvom biljkom koju je čovek ikad zasadio i korišćena je u Kini pre najmanje 10.000 godina. Lekovitost ove biljke je poznata hiljadama godina, a u istočnjačkoj medicini važi za jednu od najlekovitijih. Seme konoplje se može koristiti sirovo, prženo, mleveno i u obliku ulja.
Konopljino seme je bogat izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i 9 esencijalnih koje čovekov organizam ne može da proizvede. Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E. Ulje semena konoplje dobija se postupkom hladnog ceđenja bez naknadnih postupaka prečišćavanja (rafinacije) čime zadržava sve sastojke i lekovite osobine semena. Od svih biljnih ulja, konopljino ulje sadrži esencijalne masne kiseline, omega 3 i 6, u najboljem odnosu (1:3). Omega 3 i 6 esencijalne masne kiseline ulaze u sastav ćelija mnogih organa, a najviše mozga. Omega masne kiseline potrebne su i za proizvodnju serotonina i dopamina, neurotransmitera koji, između ostalog, utiču na dobro raspoloženje. Mnoga istraživanja rađena sa bolestima i poremećajima vezanim za nervni sistem, kao što su disleksija, autizam, anoreksija, hiperaktivnost, Alchajmerov sindrom i opsesivno-kompulzivni poremećaji ukazuju na nedostatak, pre svega, omega 3 masne kiseline kod bolesnika.
Zbog ključne uloge koju ove masne kiseline imaju u normalnom funkcionisanju kardiovaskularnog sistema, mozga, mrežnjače, žuči i drugih organa neophodno ih je unositi kroz hranu, i to u dovoljnim količinama. Smatra se da najmanje jedna kašika ulja zrna konoplje dnevno pozitivno utiče na mentalno zdravlje, otklanja osećaj umora i pozitivno utiče na opšte stanje organizma.
Zašto nerafinisano?
Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je prijatnog mirisa i ukusa karakterističnog za sirovinu i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.
Zašto hladno presovano?
Hladno presovano ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena. Tako dobijeno ulje u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje.
Blagotvorno dejstvo konopljinog ulja je mnogostruko:
- spušta trigliceride
- reguliše odnos dobrog i lošeg holesterola
- reguliše visok krvni pritisak, spušta visoke nivoe lipoproteina
- povećava imunitet
- ubzava zarastanje rana
- smanjuje upale
- smanjuje zadržavanje vode u organizmu
- ublažava artritis
- ublažava PMS
- koristi se za negu kože i kose
Sastav: ulje semena konoplje 100%
Proizvod može da sadrži alergene (susam i orah) u tragovima.
Način primene:
Ulje od konoplje treba isključivo koristiti nezagrejano. Visoke temperature razgrađuju masne kiseline. Može se koristiti u salatama, u sokovima, ili jednostavno piti na kašiku. U terapeutske svrhe preporučena doza je 4-5 supenih kašika dnevno u toku 2 meseca, kasnije nastaviti sa 1-2 kašike. Za pospešivanje zdravlja 1-2 supene kašike dnevno. Mnogi stručnjaci smatraju da je ulje bolje uzimati uz hranu bogatu proteinima (sočivo, pasulj, jaja, meso) radi lakše apsorpcije. Dr Johana Budvig preporučuje uzimanje ulja bogatih omega 3 masnim kiselinama sa mladim sirom.
Ne preporučuje se prekoračenje dnevne doze.
Nutritivne vrednosti u 100g proizvoda
Energetska vrednost (kJ/kcal) |
3748/895 |
Masti (g) od toga: |
99.50 |
zasićene masne kiseline (g) |
10.20 |
Ugljeni hidrati (g) od toga: |
<0.1 |
šećeri (g) |
<0.1 |
Proteini (g) |
<0.1 |
So (g) |
<0.1 |
Napravite ukusni obrok

Pileći ražnjići sa prelivom od susamovog putera
Marinada:
200ml jogurta
1 kašičica origana
1/2 kašičice đumbira
1/2 kašičice mlevene paprike
1 kašičica pirea od paradajza
2 čena belog luka, samlevena
1 kašičica Granum sirćeta od nara
1 kašičica meda