Konopljino ulje

SKU:
301140001
Cena:605,00 RSD
Prosek: 5.1 (197 glasova)

KONOPLJINO ULJE

hladno presovano, nerafinisano

Biljka konoplja (Cannabis sativa L), poznata i kao industrijska konoplja, se smatra prvom biljkom koju je čovek ikad zasadio i korišćena je u Kini pre najmanje 10.000 godina. Lekovitost ove biljke je poznata hiljadama godina, a u istočnjačkoj medicini važi za jednu od najlekovitijih. Seme konoplje se može koristiti sirovo, prženo, mleveno i u obliku ulja.

Konopljino seme je bogat izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i 9 esencijalnih koje čovekov organizam ne može da proizvede. Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E. Ulje semena konoplje dobija se postupkom hladnog ceđenja bez naknadnih postupaka prečišćavanja (rafinacije) čime zadržava sve sastojke i lekovite osobine semena. Od svih biljnih ulja, konopljino ulje sadrži esencijalne masne kiseline, omega 3 i 6, u najboljem odnosu (1:3). Omega 3 i 6 esencijalne masne kiseline ulaze u sastav ćelija mnogih organa, a najviše mozga.  Omega masne kiseline potrebne su i za proizvodnju serotonina i dopamina, neurotransmitera koji, između ostalog, utiču na dobro raspoloženje. Mnoga istraživanja rađena sa bolestima i poremećajima vezanim za nervni sistem, kao što su disleksija, autizam, anoreksija, hiperaktivnost, Alchajmerov sindrom i opsesivno-kompulzivni poremećaji ukazuju na nedostatak, pre svega, omega 3 masne kiseline kod bolesnika.

Zbog ključne uloge koju ove masne kiseline imaju u normalnom funkcionisanju kardiovaskularnog sistema, mozga, mrežnjače, žuči i drugih organa neophodno ih je unositi kroz hranu, i to u dovoljnim količinama. Smatra se da najmanje jedna kašika ulja zrna konoplje dnevno pozitivno utiče na mentalno zdravlje, otklanja osećaj umora i pozitivno utiče na opšte stanje organizma.

Zašto nerafinisano?

Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je prijatnog mirisa i ukusa karakterističnog za sirovinu  i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.

Zašto hladno presovano?

Hladno presovano ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena. Tako dobijeno ulje  u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje.

Blagotvorno dejstvo konopljinog ulja je mnogostruko:

  • spušta trigliceride 
  • reguliše odnos dobrog i lošeg holesterola
  • reguliše visok krvni pritisak, spušta visoke nivoe lipoproteina
  • povećava imunitet
  • ubzava zarastanje rana
  • smanjuje upale
  • smanjuje zadržavanje vode u organizmu
  • ublažava artritis
  • ublažava PMS
  • koristi se za negu kože i kose

Sastav: ulje semena konoplje 100%

Proizvod može da sadrži alergene (susam i orah) u tragovima.

Način primene:

Ulje od konoplje treba isključivo koristiti nezagrejano. Visoke temperature razgrađuju  masne kiseline. Može se koristiti u salatama, u sokovima, ili jednostavno piti na kašiku. U terapeutske svrhe preporučena doza je  4-5 supenih kašika dnevno u toku 2 meseca, kasnije nastaviti sa 1-2 kašike. Za pospešivanje zdravlja 1-2 supene kašike dnevno. Mnogi stručnjaci smatraju da je ulje bolje uzimati uz hranu bogatu proteinima (sočivo, pasulj, jaja, meso) radi lakše apsorpcije. Dr Johana Budvig preporučuje uzimanje ulja bogatih omega 3 masnim kiselinama sa mladim sirom.

Ne preporučuje se prekoračenje dnevne doze. 

Nutritivne vrednosti u 100g proizvoda

Energetska vrednost (kJ/kcal)

3748/895

Masti (g)

od toga:

 

99.50

zasićene masne kiseline (g)

10.20

Ugljeni hidrati (g)

od toga:

 

<0.1

šećeri (g)

<0.1

Proteini (g)

<0.1

So (g)

<0.1

 

                                                                                                  

 

Pakovanje: 
250ml
Proizvođač: 
Suncokret d.o.o.
Uvoznik: 
Suncokret d.o.o.
Zemlja porekla: 
Srbija

Napravite ukusni obrok

Slični proizvodi