Laneno ulje

Laneno ulje
Laneno ulje
Šifra:
301060001
Redovna cena:233,00 RSD
Cena:198,00 RSD
Prosek: 5.7 (20 glasova)

Naše nerafinisano laneno ulje se dobija postupkom hladnog ceđenja najkvalitnijeg lanenog semena, na pužnim presama.

Lan (lat. Linum usitatissimum) je blagorodna biljka koja raste na svim kontinetnima i ima široku primenu više od pet milenijuma. Laneno seme je najbogatiji biljni izvor omega 3 masnih kiselina (linoleinska kiselina) a sadrži i omega 6 (linolna kiselina) i omega 9 (oleinska kiselina) masne kiseline. Omega 3 i omega 6 su esencijalne masne kiseline koje naše telo ne može da proizvede a koje su neophodne za normalno funkcionisanje mnogih organa: srca i krvnih sudova, mozga i očiju. 

Hladnim ceđenjem iz zrelih semenki žutog i smeđeg lana dobija se bistra žuta tečnost blagogorkog ukusa i karakterističnog, slabog mirisa. Smatra se da se u jednoj supenoj kašiki lanenog ulja nalazi u proseku 8g omega 3 masnih kiselina. One su važna komponenta za skoro sve ćelijske procese i neophodno ih je unositi u dovoljnoj količini kako bismo očuvali zdravlje. Čoveku je potrebno barem dva puta više omega 3 u odnosu na omega 6 masnih kiselina, dok se modernim načinom ishrane unosi preko deset puta više omega 6 u odnosu na omega 3. Zbog toga se omega 3 masne kiseline smatraju posebno deficitarnim i lekari često preporučuju povećanje njihovog unosa. Nedostatak omega 3 masnih kiselina povezan je sa mnogim bolestima modernog doba, pojavom kancera, depresijom, srčanim problemima i artitisom.

Laneno ulje ima blagotvorno dejstvo na ljudski organizam prema svim dosadašnjim studijama.

Utiče na bolje funkcionisanje:
- imunog sistema
- rada mozga
- srca

Sadrži nutrijente koji su neizbežan sastojak Budvig dijete koja se koristi u borbi sa dijabetesom tipa II.

Upotreba: Laneno ulje koristi se prevashodno kao salatno ulje ali može i da se meša sa kuvanim žitaricama i drugim jelima. Nije stabilno pri višim temperaturama, te se ne koristi za kuvanje i pečenje. Koristi se za negu suve kože, kao i za negu kose.

Zbog osetljivosti, laneno ulje je najbolje držati u frižideru, u originalnoj ambalaži, van izvora toplote i sunčeve svetlosti.

Sastojci: 100% ulje semena lana

Alergeni: može da sadrži koštunjavo voće i susam u tragovima.

 

Nutritivna vrednost u 100g proizvoda:

Energetska vrednost (kJ/kcal) 

3746/895

Masti (g)

od toga:

Zasićene masne kiseline (g) 

99,43

11,1

Ugljeni hidrati (g)

od toga:

Šećeri (g) 

<0,1

0

Proteini (g)

<0,1

So (g) 

<0,1

 

Pakovanje: 
250ml

Napravite ukusni obrok

Slični proizvodi