Orahovo ulje organsko

hladno ceđeno, nerafinisano
Orahovo ulje organsko
Šifra:
4023350002
Cena:554,00 RSD
Prosek: 5.2 (7 glasova)

Zašto organsko?
Zato što se organska hrana proizvodi od sirovina koje su gajene na nezagađenim površinama koje nisu tretirane hemijskim preparatima i veštačkim đubrivom.

Zašto hladno ceđeno?
Hladno ceđeno ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena. Tako dobijeno ulje u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline kojima seme prirodno obiluje.

Zašto nerafinisano?
Za razliku od industrijski dobijenog ulja, koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je potpuno čisto i ne prolazi ni kroz jednu fazu rafinacije.

Iako se orahovo ulje tek relativno skoro počelo cediti, arheološke iskopine ukazuju na to da su orasi već 8000 godina prisutni u našoj ishrani. Orahovo ulje sadrži visok procenat nezasićenih esencijalnih masnih kiselina omega 3 i 6, u odnosu 1:4. Omega 3 masne kiseline pospešuju kardiovaskularno zdravlje, pre svega zato što imaju protivupalno dejstvo. Naučna istraživanja takođe ukazuju na njihov povoljan uticaj na mentalno zdravlje, jer igraju nezamenljivu ulogu u ćelijskom protoku neurotransmitera, dopamina i seratonina. Omega 3 masne kiseline povoljno utiču i na pamćenje, misaone procese i motoriku.

Upotreba u ishrani: orahovo ulje se koristi kao salatno ulje, ili kao dodatak prelivima i umacima. Zbog prisustva omega 3 masnih kiselina, ne preporučuje se termička obrada ulja.

Upotreba u kozmetici: koristi se kao masažno ulje, kao i za negu kože uopšte.

Zbog osetljivosti orahovo ulje je najbolje držati u frižideru, u originalnoj ambalaži, van izvora toplote i sunčeve svetlosti. 

Sastojci: 100% ulje oraha*.
*sertifikovanog organskog porekla

Alergeni su napisani masnim slovima. Može sadržati koštunjavo voće i susam u tragovima.

Nutritivne vrednosti u 100g proizvoda

Energetska vrednost  kJ/kcal

3685/896

Masti (g)

od toga:

99.60

zasićene masne kiseline (g)

10

Ugljeni hidrati (g)

od toga:

<0.1

šećeri (g)

<0.1

Proteini (g)

<0.1

So (g)

<0.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pakovanje: 
100ml

Slični proizvodi