Čia seme (Salvia hispanica) je bilo sastavni deo ishrane drevnih Maja i Asteka, a koristili su ga i u medicinske svrhe.
Ulje čie organic dobijeno je postupkom hladnog ceđenja sirovog semena čie organskog porekla. Ulje čie je bogato nezasićenim masnim kiselinama, pre svega Omega 3 masnim kiselinama (60%). Zbog svojih svojstava štiti od kardiovaskularnih oboljenja. Čia je odličan izvor minerala (posebno kalcijuma, gvožđa i magnezijuma), vitamina, proteina, vlakana i antioksidanata. Pošto je bogato proteinima, blagotvorno deluje na regeneraciju kože, zdravlje kose i noktiju. Pozitivno utiče kod mršavljenja jer ubrzava rad metabolizma, podstiče sagorevanje masti, oslobađa energiju, jača organizam, te pozitivno utiče na organe za varenje. Organizmu daje potrebnu energiju, što ga čini idealnom namirnicom za sportiste. Takođe, hidrira organizam.
Zašto nerafinisano?
Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je prijatnog mirisa i ukusa karakterističnog za sirovinu i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.
Zašto hladno presovano?
Hladno presovano ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena. Tako dobijeno ulje u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje.
Blagotvorno dejstvo ulja čie organic na zdravlje je mnogostruko:
· štiti od kardiovaskularnih oboljenja
· blagotvorno deluje na regeneraciju kože, zdravlje kose i noktiju
· ubrzava rad metabolizma
· podstiče sagorevanje masti
· oslobađa energiju i jača organizam
· pozitivno utiče na organe za varenje
· hidrira organizam
Sastav: 100% ulje semena čije*.
*sertifikovanog organskog porekla
Proizvod može da sadrži alergene (susam i orah) u tragovima.
Upotreba:
Koristi se kao salatno ulje. Veliku primenu ima u kozmetičkoj industriji, štiti i hidrira kožu, smanjuje bore i sprečava njihov nastanak.