You are here

O nama

U svetu Suncokreta
 

Istorijat i tradicija

U vojvođanskom selu Hajdukovo, nadomak Subotice, krajem 80-ih osnovan je "Suncokret". Ovo preduzeće za proizvodnju zdrave hrane u to vreme bilo je pionir u oblasti hladno ceđenih ulja na prostoru bivše Jugoslavije, a danas je utemeljivač organske proizvodnje i prerade u Srbiji. Kao višegodišnji vegetarijanac, a od sredine osamdesetih i poklonik makrobiotičke ishrane, vlasnik preduzeća Ivan Perčić upustio se pre dve decenije u organsku poljoprivredu. „Suncokret“ je nastao kao rezultat njegove dugogodišnje posvećenosti zdravijem načinu ishrane i života uopšte.  Shvativši da na domaćem tržištu nema hladno ceđenih ulja neophodnih za zdravu i pravilnu ishranu, 1989. godine on dolazi na ideju da osnuje preduzeće za njihovu proizvodnju. Prva oprema koja je kupljena je bila stogodišnja hidraulična presa za ceđenje devičanskog bundevinog i susamovog ulja na tradicionalni način tj. hidrotermičkom pripremom sirovina za ceđenje. Tradicija je primenjena i u proizvodnji putera od uljarica gde je svima poznati kikiriki puter rađen na kamenim mlinovima.  Tokom godina "Suncokret" proširuje asortiman ulja na preko dvadeset vrsta jestivih, lekovitih i kozmetičkih ulja. Potom počinje sa preradom uljarica u vidu putera i štanglica da bi danas imao šest porodica sa preko pedeset proizvoda koji su našli mesto na tržištima regiona i Evropske zajednice.U vojvođanskom selu Hajdukovo, nadomak Subotice, krajem 80-ih osnovan je "Suncokret". Ovo preduzeće za proizvodnju zdrave hrane u to vreme bilo je pionir u oblasti hladno ceđenih ulja na prostoru bivše Jugoslavije, a danas je utemeljivač organske proizvodnje i prerade u Srbiji. Kao višegodišnji vegetarijanac, a od sredine osamdesetih i poklonik makrobiotičke ishrane, vlasnik preduzeća Ivan Perčić upustio se pre dve decenije u organsku poljoprivredu. „Suncokret“ je nastao kao rezultat njegove dugogodišnje posvećenosti zdravijem načinu ishrane i života uopšte.

Shvativši da na domaćem tržištu nema hladno ceđenih ulja neophodnih za zdravu i pravilnu ishranu, 1989. godine on dolazi na ideju da osnuje preduzeće za njihovu proizvodnju. Prva oprema koja je kupljena je bila stogodišnja hidraulična presa za ceđenje devičanskog bundevinog i susamovog ulja na tradicionalni način tj. hidrotermičkom pripremom sirovina za ceđenje. Tradicija je primenjena i u proizvodnji putera od uljarica gde je svima poznati kikiriki puter rađen na kamenim mlinovima.

Tokom godina "Suncokret" proširuje asortiman ulja na preko dvadeset vrsta jestivih, lekovitih i kozmetičkih ulja. Potom počinje sa preradom uljarica u vidu putera i štanglica da bi danas imao šest porodica sa preko pedeset proizvoda koji su našli mesto na tržištima regiona i Evropske zajednice.

 

Nauka i savremena tehnologija

Uspeh i postojani kvalitet proizvoda može se zahvaliti tesnoj saradnji sa naučnim ustanovama, pre svega sa Tehnološkim fakultetom iz Novog Sada, Institutom za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Hemijskim fakultetom iz Beograda, Farmaceutskim fakultetom Beograd, te Institutom za javno zdravlje Subotica.Rezultat saradnje sa ovim ustanovama se ogleda u izboru najbojih sirovina i tehnoloških procesa koji pomažu očuvanju najvrednijih sastojaka u namirnicama.Informatička znanja služe za kontrolu i praćenje procesa kako bi se dobili idealni uslovi po pitanju bezbednosti proizvoda. Primenjuju se kroz program koji povezuje sve radne jedinice u celinu, kroz program i opremu za praćenje sirovine od prijema, preko više faza prerade, do izlaska u vidu gotovog proizvoda; kroz evidenciju ulaza u pogone putem magnetnih kartica i video nadzora; kroz kontrolu na linijama za pakovanje, pri merenju i zatvaranju gotovih proizvoda; kroz praćenje i optimizaciju rada procesnih mašina.

 

Prestižna linija prirodnih i organskih proizvoda “Granum”
 

Od 2014. godine "Suncokret" za svoje prirodne i organske proizvode uvodi na tržište novo brend ime – “Granum”. Svi proizvodi pod ovom etiketom se izrađuju od 100% prirodnih sastojaka. Osim što se koriste u ishrani, izuzetni su i kao preparati koji služe za prevenciju kao i pomoć pri lečenju različitih oboljenja i zdravstvenih tegoba.U “Granum” porodicu spadaju: GranumFood devičanska ulja (od bundeve i susama), GranumFood hladno ceđena i nerafinisana ulja (od suncokreta, susama, bundeve, lanenog semena, konoplje,  kokosa, repice i grožđa), GranumDrops dijetetska sredstva (kapsule od ekstrakta semena grožđa i ekstrakta fermentisanog soka nara, te ulja od noćurka, nara, crnog kima i bundeve - koja se koriste u kozmetici i prirodnoj medicini), GranumFood namazi od uljarica (kikirikija, suncokreta, susama, bundeve, konoplje, oraha; slatki namazi od rogača sa medom i fruktozom), slatki barovi sa fruktozom za dijabetičare ("Semenko" štanglice sa jezgrastim semenkama: susam i višnja; susam; lan i suncokret; kikiriki i med; bundevino seme; brusnica i med; borovnica i med), GranumCare prirodna kozmetika (šamponi za četiri tipa kose, gel za tuširanje, ulje za negu tela, prirodne, ručno rađene sapune i losion za lice) i linija organskih proizvoda (“Zejtin organic”, namaz od suncokreta organic i četiri vrste balzamiko sirćeta – od jabuke, nara, maline i borovnice).

 

Organska proizvodnja

Osnivač preduzeća je rad u organskoj poljoprivredi započeo još  1985. godine na planini Rudnik, da bi od 1995. godine organizovao lokalne poljoprivrednike u proizvodnji organskih sirovina.

„Suncokret“je prvi nosilac  domaćeg sertifikata „Terras“ za organsku proizvodnju. Od 2004. zahvaljujući  međunarodnom sertifikatu „BCS“ iz Nemačke olakšan je pristup inostranom tržištu tako da se danas proizvodi iz Suncokreta mogu naći u radnjama širom Velike Britanije,  Nemačke, Francuske, Holandije, Italije, Mađarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Na domaćem tržištu kontrolu vrši francuska sertifikaciona kuća „Eco Cert“ koja ima predstavništvo u Beogradu, dok je HCCP-e sertifikat izdat od mađarske sertifikacione kuće „Euro Cert".

 

Nagrade kao potvrda kvaliteta

Kvalitet je uvek bio prioritet u proizvodnji, a to dokazuju brojna priznanja i nagrade. “Suncokret” je na Novosadskom poljoprivrednom sajmu od 1996.  godine do danas osvojio: Pehar, dve Velike zlatne medalje i 18 drugih odličija; 2005. godine na „Bio Festu” u Subotici organsko bundevino ulje je proglašeno za „Bio proizvod godine”, a 2006. i 2008. Osvojene su nagrade „Soil Assosiation Organic Food Award” u Velikoj Britaniji iz oblasti organskih proizvoda za bundevin i orahov puter. „Velika zlatna medalja” za ulje crnog kima osvojena je 2015. godine na međunarodnom sajmu ekologije „Eko Svet” u Novom Sadu.Proizvodi su bili izlagani na mnogim sajmovima širom sveta, poput „Fancy Food” Njujork, „Slow Food” Torino, „Grune Woche” Berlin, „Organic and Natural Food” London, te na najvećam sajmu organske hrane „Bio Fach” u Nimbergu. 

 

   

Misija i vizija

Misija "Suncokreta" je da svojim proizvodima ponudi potrošačima mogućnost izbora zdravijeg načina ishrane. Želja nam je da ljudima u bližoj i široj okolini pomognemo da odabirom zdravih namirnica poboljšaju kvalitet života i, pre svega, prevencijom pozitivno utiču na svoje zdravlje. Verujemo da čovečanstvo deo svojih zdravstvenih, estetskih i psihičkih problema može rešiti zdravom i uravnoteženom ishranom.