O nama

Mi proizvodimo u skladu sa prirodom još od 1989.

 

 

Prvi proizvodi nastali su tu gde se i danas nalazimo, u selu Hajdukovo, na severu Vojvodine.

Ivan Perčić, osnivač porodičnog preduzeća Suncokret, poželeo je da makrobiotičku ishranu učini pristupačnijom, pa je odlučio da sam počne sa proizvodnjom zdravih namirnica, kojih tada nije bilo na jugoslovenskom tržištu. Prvi koraci su bili sada već nadaleko poznati proizvodi - devičansko bundevino i susamovo ulje, oba ceđena na hidrauličnoj presi staroj više od sto godina. Pionir u oblasti hladno ceđenih ulja, kao i utemeljivač organske proizvodnje i prerade, Suncokret danas ima bogat asortiman od preko 60 proizvoda.

Inicijalna ideja vodilja – stvaranje prehrambenih proizvoda sa integritetom - ostala je nepromenjena, bez obzira na neprestani rast i brojne promene. Kada kažemo integritet, mislimo kako na kvalitet sirovina, tako i na proizvodni proces. Čvrsto smo uvereni da sirovine vrhunskog kvaliteta, tehnološki obrađene tako da se ne narušava njihova hranljiva vrednost, garantuju proizvode koji pospešuju čovekovo zdravlje. Posebna pažnja se poklanja ukusu finalnog proizvoda, sa ciljem da u jednakoj meri bude zdrav i ukusan.

 

 

Svi naši proizvodi su veganski, a prema tome i posni. Bezglutenski su (sertifikovani od strane kompanije CESNA), ne sadrže hidrogenizovane masti i proizvedeni su bez ikakvih veštačkih dodataka (aditiva i konzervansa). Organski proizvodi sertifikovani su od strane francuske sertifikacione agencije Ecocert. Kada su u pitanju proizvodi čije sirovine je neophodno termički obraditi, to se obavlja na što nižim temperaturama. 

 

 

Novi vizuelni identitet firme, uveden 2013. pod brendom Granum (zrno na latinskom), iniciran je od strane Ksenije Perčić, Ivanove ćerke, koja se pridružila firmi nakon završenih studija. Za samo 5 godina Granum je postao sinonim za izbor zdravijeg načina života na našim prostorima. Pored bogate tradicije, inovativnost igra veliku ulogu u stvaranju svakog Granum proizvoda. Osam porodica proizvoda sadrži mnoge koji su jedinstveni (Balzamiko sirće od nara, Balzamiko sirće od maline, Orahov puter i dr). Granum proizvodi nalaze se i na tržištima Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Norveške i Holandije, a pod privatnom robnom markom i u Francuskoj, Mađarskoj i Velikoj Britaniji.

 

 

Integritet, koji je esencijalni princip naše proizvodnje, takođe je temelj poslovanja i svakodnevnog funkcionisanja. Suncokret je porodična firma u kojoj se svaki radnik oseća kao član porodice gde se njegov doprinos ceni i vrednuje.

Od samog početka podržavamo humanitarne inicijative u užoj i široj zajednici, tako što često sponzoriše edukativne, ekološke i umetničke manifestacije, događaje i akcije. Posebno smo ponosni na dugogodišnju saradnju sa subotičkim Dnevnim boravkom za odrasla lica sa smetnjama. 

 

 

Tokom godina osvojili smo mnoge domaće nagrade i priznanja, ali i nekoliko značajnih stranih. Soil Association, glavna britanska sertifikaciona agencija, nagradila je Bundevin puter bronzanom medaljom, a Orahov puter zlatnom. 

 

 

Novosadski poljoprivredni sajam -1996. Pehar , tokom godina dve Velike zlatne medalje i 18 drugih odličja
Bio Festu u Subotici - 2005. je Organsko bundevino ulje proglašeno Bio proizvodom godine
23. međunarodni sajam ekologije Eko Svet u Novom Sadu - Ulje crnog kima osvojilo je Veliku zlatnu medalju
83. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu - Zlatna medalja za Kokosovo ulje

Naši proizvodi izlagani su na sajmovima širom sveta poput sajma Fancy Food, Njujork; Slow Food, Torino; Grune Woche, Berlin; Organic and Natural Food, London; kao i na najvećem sajmu organske hrane Bio Fach, u Numbergu.