SUNCOKRET JE PORODIČNA FIRMA U KOJOJ SE SVAKI RADNIK OSEĆA KAO ČLAN PORODICE

PROIZVODIMO U SKLADU SA PRIRODOM još od 1989. godine

Granum su kvalitetni i zdravi proizvodi sa integritetom. Koristeći najkvalitetnije sirovine i tradicionalne načine prerade uz minimum intervencije teži se očuvanju suštine svake namirnice i harmoničnog odnosa sa prirodom. Verujemo da je dobra i ukusna hrana najefikasnija kada od izvora do police ima što manje posrednika. Granum proizvodi vremenom su postali sinonim za zdrav način života.

Slika

Granum proizvodi prave se u selu Hajdukovo, na severu Vojvodine gde se nalazi porodično preduzeće “Suncokret”. Njegov osnivač, Ivan Perčić, u želji da makrobiotičku ishranu učini pristupačnom, 1989. godine započeo je proizvodnju zdravih proizvoda kojih nije bilo na tadašnjem tržištu. Njegova prva receptura – devičansko tamno susamovo ulje, bila je rezultat eksperimenta i vizije iz kojih će se u narednim godinama razvijati bogat asortiman zdrave hrane. Koristeći tradicionalnu hidrauličnu presu staru sto godina, pored susamovog dobija i devičansko bundevino ulje, a “Suncokret” postaje pionir u oblasti hladno ceđenih ulja, kao i utemeljivač organske proizvodnje i prerade.

“Postepeno sam shvatao da je život jednokratna nagrada sa ograničenim rokom, da je dat da bi uživali u njemu i da se moramo brinuti o svom zdravlju da bi duže i kvalitetnije živeli. Želeo sam da to podelim i sa drugima i tako sam počeo da se bavim zdravom hranom.

Sredinom osamdesetih godina počeo sam sa proizvodnjom namirnica za makrobiotičere, koji su bili deficitarni kod nas. Izbor je pao na devičansko susamovo ulje. Trabant karavanom otišao sam na jug Makedonije, na Dorjansko jezero gde se susam još gajio. Otkupio sam od seljaka potrebnu količinu, pa sam već sledećeg vikenda otišao u Sloveniju, u Ptuj da cedimo susamovo ulje. Po povratku u Beograd dobijeno ulje sam poslao mnogim konzumetima za mišljenje. Pošto je odgovor bio pozitivan 1989. godine odlučio sam se za kupovinu 100 godina stare opreme i za otvaranje firme.”

Ivan Perčić

Slika

Iz potrebe da se ideje i filozofija kompanije direktnije komuniciraju, 2013. godine pod brendom Granum (lat. zrno), uveden je novi vizuelni identitet. Minimalnim vizuelnim sredstvima ukazuje se na osnovne principe brenda kao što su jednostavnost, čista materija i snažna veza između prirodnih elemenata (seme, zemlja, sunce). Naglasak je na proverenom poreklu sirovina i njihovom vrhunskom kvalitetu, kao i na čistom proizvodnom procesu kojim se ne gubi hranljiva vrednost materije. Takođe mislimo i na zemlju. U trenutku kada je priroda ugrožena različitim oblicima eksploatacije, važno je da proizvodnja hrane bude što transparentnija a prerada sirovina oblik saveza prirode i tehnologije.

Slika

Svi Granum proizvodi su bezglutenski (sertifikovani od strane kompanije CESNA), posni su i veganski. Ne sadrže hidrogenizovane masti i proizvedeni su bez ikakvih veštačkih dodataka (aditiva i konzervansa). Ukusni su i bogati zdravim mastima, proteinima, vlaknima i ugljenim hidratima. Organski proizvodi sertifikovani su od strane francuske sertifikacione agencije Ecocert. Granum proizvodi imaju HACCP sertifikat, ISO 22000:2018 i ISO 9001:2015.

Slika

U katalogu Granuma nalaze se mnogi jedinstveni proizvodi nesvakidašnjih ukusa poput balzamiko sirća od nara, balzamiko sirća od maline ili lekovitog ulja od kima. Da bi se obezbedili najkvalitetniji sastojci, koriste se uljarice iz zemalja gde one rastu prirodno i osećaju se “kao kod kuće”. Tako se za proizvodnju bundevinog ulja, putera i bara koristi seme bundeve poreklom iz Vojvodine, koje je najboljeg kvaliteta. Da bi se dobio savršeni ukus kikiriki putera, sirovina se uvozi iz Argentine. Za dobijanje ulja crnog kima sa najjačim lekovitim svojstvima kim putuje iz Indije.

Granum proizvodi prisutni su i na tržištima Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Rumunije.

Slika

Ljubav prema zdravoj hrani i kvalitetnijem načinu života, Ivan je preneo i na svoju decu, Kseniju i Igora, koji nakon završenih studija, nastavljaju porodičnu tradiciju vođeni željom da dalje doprinose razvoju proizvodnje uz koju su odrasli i koja postoji sada već preko 30 godina.

Granum je porodična firma u kojoj vlada topao i prirodan odnos među zaposlenima. Cenimo vreme koje provodimo zajedno, a radeći udruženo ka zajedničim ciljevima stvaramo dugotrajne i kvalitetne vrednosti.

Podržavamo humanitarne inicijative, pomažići edukativne, ekološke i umetničke manifestacije, događaje i akcije. Posebno smo ponosni na dugogodišnju saradnju sa subotičkim Dnevnim boravkom za odrasla lica sa smetnjama.

Prepoznat kao inovativna kompanija, Granum je tokom godina osvojio mnoge nagrade i priznanja:
Prestižno priznanje Inovativni Preduzetnik 2019. godine, koje dodeljuje međunarodna revizorsko – konsultantska kompanija EY (Ernst&Young);
Plaketa za poslovni uspeh za 2019. godinu koju dodeljuje Privredna Komora Srbije;
Preduzetnik godine 2017. godine, koju dodeljuje dnevni list Blic u saradnji sa Eurobankom.
Bronzana medalja za Bundevin puter i zlatna za Orahov puter, dodeljena od strane glavne britanske sertifikacione agencije Soil Association;
Pehar na Novosadskom poljoprivrednom sajmu 1996. godine;
Bio proizvod godine za Organsko bundevino ulje na Bio Festu u Subotici 2005. godine;
Velika zlatna medalja za Ulje crnog kima na 23. Međunarodnom sajmu ekologije Eko Svet u Novom Sadu;
Zlatna medalja za Kokosovo ulje na 83. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Granum je zabeležio značajan uspeh na domaćem i međunarodnom tržištu i njegovi proizvodi izlagani su na sajmovima širom sveta poput Fancy Food, Njujork; Slow Food, Torino; Tuttofood, Milano; Grune Woche, Berlin; Organic and Natural Food, London i redovno na najvećem sajmu organske hrane Bio Fach, u Nirnbergu.