Čija Seme (Chia Semenke)

Čija Seme (Chia Semenke)

Visoko nutritivni, bogat vlaknima, veganski proizvod bez glutena i veštačkih dodataka 100% seme čije

4.17 (Ocena 12)
  • 271 RSD
250g

Dodaj u korpu

Opis proizvoda

Bogato Proteinima

Bogato Vlaknima

Visoko Nutritivno

Čija semenke (Salvia hispanica) svoju, i te kako zasluženu, popularnost duguju brojnim hranljivim sastojcima koji se nalaze u njihovom sastavu, kao i efektima koje imaju na ljudsko telo i organizam.
Danas poznate kao superhrana, ove crne, bele i tamnosmeđe semenke obiluju antioksidansima i vlaknima kao i mineralima poput magnezijuma, cinka, gvožđa i kalcijuma. Čija seme predstavlja najbogatiji biljni izvor omega-3 masnih kiselina, naročito alfa linoleinske kiseline. One se mogu se uneti samo kroz ishranu i konzumiranje istih može pomoći u prevenciji kardio vaskularnih bolesti. Kada pričamo o vlaknima, samo dve kašike ovog semena sadrže duplo više vlakana nego jedna jabuka, a znamo da hrana bogata vlaknima promoviše zdravlje creva podstičući njihov rad. Takođe je odličan izbor za sve ljude koji treniraju ili pokušavaju da smanje unos slatkog, jer sa 0 grama šećera a skoro 20g proteina, predstavlja idealnu kombinaciju za gubitak kilograma i duži osećaj sitosti. Od snažnih antioksidansa izdvajamo hlorogenu i kofeinsku kiselinu koje pomažu u smanjenju krvnog pritiska i upalnih procesa u organizmu.

Sastojci i alergeni

Sastav: 100% seme čije.
Ne poseduje Alergene.
Zemlja porekla sirovine: Meksiko

Upotreba i čuvanje

Vrlo blagog i prijatnog ukusa, čija seme se može koristiti na pregršt načina. Preporučljivo je semenke potopiti pre konzumiranja jer suve mogu izazvati probleme kod varenja. Umesto toga, mogu se potopiti u vodi, biljnom mleku ili jogurtu nekoliko sati dok se oko njih ne formira želatinasta struktura. Takve se mogu koristiti kao puding sa dodatkom zaslađivača, svežeg voća i granole. Mogu se posuti preko salata ili supa, kao dodatni izvor proteina u vegetarijanskim i veganskim dijetama ili koristiti ih kao zamenu za jaja kod pravljenja mafina i kolača. Pored toga samleveno čija seme se sve više upotrebljava kao bezglutensko brašno, od kojeg se prave razne vrste testa poput hleba , domaćih tortilja i slatkih poslastica.

Čuvati u originalnoj ambalaži, na suvom, tamnom i hladnom mestu, van izvora toplote i sunčeve svetlosti.

Nutritivna vrednost tablica

Energetska vrednost kJ/kcal
1559/372
Masti (g) od toga:
29.10
zasićene masne kiseline (g)
4.32
Ugljeni hidrati (g) od toga:
8.32
šećeri (g)
0.38
Proteini (g)
19.29
So (g)
0.030
Vlakna (g)
32.30

Ne poseduje alergene.

Ocene (12)

4.17 (Ocena 12)
Napiši komentar
  1. 3 out of 5

    Ivana Janković

  2. 4 out of 5

    Goran Lukić

  3. 4 out of 5

    Filip Pavlović

  4. 3 out of 5

    Dušan Nikolić

  5. 5 out of 5

    Dragan Jović

  6. 5 out of 5

    Djordje Stojanović

  7. 4 out of 5

    Darko Novaković

  8. 4 out of 5

    Boris Milenković

  9. 5 out of 5

    Bojan Pađen

  10. 4 out of 5

    Andrija Marković

  11. 5 out of 5

    Ana Marić

  12. 4 out of 5

    Aleksandar Pavlović

  13. Učitaj još komentara

Unesi ocenu i komentar

Dupliran sadržaj

Show only reviews in srb (12)

Ovo polje je obavezno

Ovo polje je obavezno

Ovo polje je obavezno

Ovo polje je obavezno

*

Hvala vam na oceni

Uspešno ste postavili komentar i ocenu

Vrati se na početnu

Često se kupuje zajedno

535,50 RSD

Slatki Krekeri sa Urmom

183,00 RSD
Очисти

Slani Krekeri

176,00 RSD
Очисти

Podeli svoje zdrave zalogaje na Instagramu

Chia Semenke

Pratite nas
Pratite nas

Pitanja i odgovori za čija seme

Da li postoje različite vrste čija semena?

Čija seme se jedino razlikuje po boji, možemo se susreti sa crnim, belim i tamnosmeđim semenka, ali je nutritivni sastav potpuno isti kod svih.

Da li je potrebno isprati čija seme pre korišćenja?

Čija seme nije potrebno isprati pre korišćenja.

U koje doba dana je najbolje konzumirati čija seme?

Konzumacija čija semenki ujutru na prazan stomak, smatra se najboljim vremenom jer ubrzavaju metabolizam i pomažu pri varenju.

Da li smeju da se mešaju sa toplim tečnostima?

Bezbedno je čija seme preliti ili koristiti sa toplijim tečnostima poput mleka u kašama, ali treba obratiti pažnju da mnogo velike temperature mogu dovesti do gubitka nekih nutrijenata.

Da li mogu ostaviti čija seme potopljeno preko noći u frižideru?

Da, naročito kod pravljenja čija pudinga, preporučuje se što duže ostavljanje radi formiranja što bolje strukture pudinga.