Hladno ceđeno ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena ili ploda. Tako dobijeno ulje u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega masne kiseline kojima seme ili plod prirodno obiluje.
Zašto hladno ceđeno?
Hladno ceđeno ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena. Tako dobijeno ulje u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline kojima seme prirodno obiluje.
Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je prijatnog mirisa i ukusa karakterističnog za sirovinu i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.
Grožđe (Vitis vinifera) je poznato još iz vremena Kamenog doba. Ubraja se u jednu od najranije kultiviranih voćaka. Uzgaja se i oplemenjuje već hiljadama godina. U antičko doba su ga uzgajali Egipćani, Feničani, Grci i Rimljani.
Zašto devičansko?
Devičansko ulje, kao i hladno ceđeno ulje, se dobija mehaničkim ceđenjem semena. Razlika je u tome što se kod devičanskih ulja seme, pre ceđenja, termički obrađuje. Ovim postupkom se obezbeđuje veća stabilnost ulja, kao i bogatiji ukus.
Zato što se organska hrana proizvodi od sirovina koje su gajene BEZ hemijskih preparata i veštačkog đubriva na površinama gde NEMA zagađivača vazduha.
Koristeći sertifikovanu organsku sirovinu i tradicionalne metode dobili smo visoko kvalitetno jabukovo sirće. Dodavanjem organskog koncentrata jabuke stvorili smo balzamiko sirće izuzetno plemenitog ukusa.
Zbog svog neodoljivog ukusa i široke primene, kikiriki puter je u kratkom periodu postao neizostavan proizvod na našim trpezama. Granum Kikiriki puter sa komadićima ima sve prednosti Granumovih putera, jer ne sadrži hidrogenizovane masti i šećer, kao ni gluten, a nesamleveni komadići kikirikija daju mu hrskavost i dodatnu slast.
Dobijen mlevenjem pečenih semenki susama, susamov puter je značajan biljni izvor kalcijuma i kao takav važan za one koji izbegavaju mlečne proizvode. Pored nezasićenih masnih kiselina omega 6 i 9, koje pružaju dragocenu pomoć u borbi protiv holesterola i kardiovaskularnih oboljenja, bogat je izvor vitamina B1, a od minerala kalcijumom, gvožđem, manganom i bakrom.
Kokosov puter nije isto što i kokosovo ulje. Dok se kokosovo ulje dobija ceđenjem ulja iz punomasnog brašna kokosa, kokosov puter se dobija mlevenjem punomasnog brašna kokosa. To znači da imaju bitno različit sastav. Za razliku od kokosovog ulja čiji sastav čine 99,49% masti, Granumov kokosov puter sadrži pored masti (61.9%), i vlakna. Kao i kod kokosovog ulja, najzastupljenija masna kiselina je laurinska masna kiselina.
Inovativni recept najnovijeg Granum putera malo koga će ostaviti ravnodušnim. Dodatak cimeta i kokosovog šećera bademovom puteru, čini ga neodoljivom poslasticom, kako za starije, tako i za najmlađe sladokusce. Bez dodatka hidrogenizovanih masti, konzervansa i poboljšivača ukusa, ovaj namaz krasi bogati nutritivni sastav badema: nezasićene masne kiseline, flavonoidi i vitamin E.
Lešnikov puter je izuzetno zdrav namaz koji poseduje sva korisna svojstva lešnika, jer se pravi od čistog lešnika, bez ikakvih dodataka. Sadrži mononezasićene masne kiseline, koje pružaju dragocenu pomoć u borbi protiv holesterola i kardiovaskularnih oboljenja.
Lešnik je dobar izvor vitamina i minerala, a od ukupnih masti sadrži preko 70% mononezasićenih masnih kiselina.
Bademov puter je izuzetno zdrav namaz koji poseduje sva korisna svojstva badema, jer se pravi od čistog badema, bez ikakvih dodataka. Sadrži nezasićene masne kiseline, koje pružaju dragocenu pomoć u borbi protiv holesterola i kardiovaskularnih oboljenja. Badem je dobar izvor vitamina E i minerala kao što su gvožđe, kalcijum i magnezijum, sadrži veliki procenat belančevina, a od ukupnih masti preko 90% nezasićenih masnih kiselina.
Najnoviji puter u bogatoj Granum kolekciji, indijski orah puter, krasi izuzetno bogat i delikatan ukus svojstven indijskom orahu. Bez dodatka šećera, hidrogenizovanih masti, konzervansa i poboljšivača ukusa, jedini sastojak ovog putera je sam indijski orah. Pored izuzetnog ukusa, ovaj orašasti plod ima i bogat nutritivni sastav, pre svega nezasićene masne kiseline.
Granum Slani proteinski kreker je nastao u želji da ponudimo tržištu nešto novo: vegansku grickalicu koja je izvor proteina, te predstavlja idealnu užinu za one koji su u pokretu, a misle na svoje zdravlje. U njegov sastav ulaze pažljivo odabrani, visoko nutritivni sastojci. Krasi ga:
· visok sadržaj proteina, koji pružaju energiju tokom celog dana
Granum Slatki kreker sa urmom s ljubavlju je napravljen za sladokusce koji misle na svoje zdravlje. On predstavlja idealnu užinu, kako za decu, tako i za odrasle. Prisustvo semena čije i lana obogaćuje ga sa omega 3 masnim kiselinama, koje pospešuju kardiovaskularno zdravlje. Urme imaju nizak glikemijski indeks a bogate su:
Crni kim je jedna od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine. U drevnim civilizacijama korišćen je za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja. Seme crnog kima je pronađeno u grobnici faraona Tutankamona namenjeno za “zagrobni život”.
Iako je na Bliskom i Dalekom istoku od davnina cenjen kao lekovita biljka, nar je tek relativno skoro podstakao zainteresovanost naučnika širom sveta, ali u toj meri da je samo u poslednjih deset godina objavljeno više stotina radova na temu lekovitog dejstva narovog soka i ulja.
Granum suncokretov protein (sa preko 30% proteina) dobija se mlevenjem pogače nakon hladnog ceđenja ulja iz semena organski uzgajanog suncokreta, tehnoliškim postupkom bez korišćenja hemijskih dodataka te mogu bezbedno da ga konzumiraju svi uzrasti. Pogodan je za osobe koje biraju zdrav način ishrane, za vegane, vegeterijance i za sportiste.
Granum laneni protein (sa preko 30% proteina) dobija se mlevenjem pogače nakon hladnog ceđenja ulja iz semena lana, tehnološkim postupkom bez korišćenja hemijskih dodataka te mogu bezbedno da ga konzumiraju svi uzrasti. Pogodan je za osobe koje biraju zdrav način ishrane, za vegane, vegeterijance i za sportiste.
Granum kokosov protein (sa preko 20% proteina) dobija se mlevenjem kokosove pogače nakon hladnog ceđenja ulja iz kokosovog brašna, tehnoliškim postupkom bez korišćanja hemijskih dodataka te mogu bezbedno da ga konzumiraju svi uzrasti. Pogodan je za osobe koje biraju zdrav način ishrane, za vegane, vegeterijance i za sportiste.
Granum kikiriki protein se dobija mlevenjem pogače nakon hladnog ceđenja ulja iz kikirikija, prirodnim tehnološkim postupkom bez hemijskih dodataka, te ga mogu bezbedno konzumirati svi uzrasti. Prednost kikiriki proteina, u odnosu na druga proteinska brašna, jeste visoki procenat proteina i posebno amino kiseline leucin, koja pospešuje razvoj i oporavak mišića.
Čija seme je bilo sastavni deo ishrane drevnih Maja i Asteka, a koristili su ga i u medicinske svrhe. Čija je odličan izvor Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina, minerala (posebno kalcijuma, gvožđa i magnezijuma), vitamina, proteina, vlakana i antioksidanata. Organizmu daje potrebnu energiju, što ga čini idealnom namirnicom za sportiste.
Granum bundevin protein (sa preko 40% proteina) dobija se mlevenjem pogače nakon hladnog ceđenja ulja iz semena bundeve, tehnološkim postupkom bez korišćenja hemijskih dodataka te mogu bezbedno da ga konzumiraju svi uzrasti. Pogodan je za osobe koje biraju zdrav način ishrane, za vegane, vegeterijance i za sportiste.
Čija seme organsko je bilo sastavni deo ishrane drevnih Maja i Asteka, a koristili su ga i u medicinske svrhe. Čija je odličan izvor Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina, minerala (posebno kalcijuma, gvožđa i magnezijuma), vitamina, proteina, vlakana i antioksidanata. Organizmu daje potrebnu energiju, što ga čini idealnom namirnicom za sportiste.