Recepti

Salata od krompira

Za salatu od krompira potrebno je obariti mladi krompir. 
Salati dodati iseckani čeri paradajz, par listova Toskanskog kelja, jedna glavice crvenog luka, semenke suncokreta, malo kozijeg sira.

Dresing pripremiti od 4 kašike susamovog svetlog ulja i 3 kašike sirćeta od nara i malo soli. Sve promešati pa dodati salati.

Kolačići sa kikiriki puterom

Sve sastojke pomešajte u većoj posudi. Brašno dodajte na kraju i sve dobro umešajte. 
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kada su sastojci pomešani u kompaktnu smesu, napravite kuglice jednake veličine. 
Kuglice posložite na papir za pečenje, pa ih lagano kašikom pritisnite odozgo. 
Peći oko 10 min. Pre služenja, ostaviti keksiće da se potpuno ohlade.

 

Humus od leblebije

Skuvanu leblebiju ubacite u blender i blendirajte dok se zrna sasvim ne pretvore u pastu. 
Dodajte tahini, iseckan čen belog luka, so, limunov sok i ledenu vodu - nemojte čitavu količinu vode usuti odjednom. 
Blendajte i proverite da li je humus po vašem ukusu - ako je potrebno dodajte još soli, limunovog soka ili tahinija. 
Pre služenja pospite malo susamovog svetlog ulja.

 

Štapići od spelte

Pomešajte speltino brašno, kvasac, vodu, ulje, med i so i umesite testo. 
Razvucite testo u pravougaonik 10 x 30 cm i položite ga na površinu posutu finim grizom. Premažite površinu sa dosta ulja i pospite grizom. Pokrijte i ostavite na toplom mestu da narasta oko 20min.
Pecite u rerni na 200°C oko 15 minuta.

 

Testenina sa bundevinim puterom

Testeninu po želji, skuvajte u slanoj vodi.
Na zagrejano ulje dodajte naseckani beli luk, zatim i skuvanu testeninu. 
Dodajte bundevin puter i sve dobro promešajte. 
Služite sa dodatkom bundevinih semenki i naribanim parmezanom.

 

Kuglice sa orahovim puterom

Sve sastojke stavite u blender i blendirajte dok se smesa ne sjedini. 
Ostavite je na 10 min u frižideru da se stegne. 
Izvadite iz frižidera i smesu oblikujte u manje kuglice. 

Po želji ih možete uvaljati u naseckane orahe, pistaće ili kakao. 

Energetska poslastica sa bademovim puterom

Urme očistite od koštica i kore, pa ostavite u soku od limuna oko 1 sat. 
Oceđene urme i sve ostale sastojke stavite u blender i blendirajte dok ne dobijete gustu smesu. 
Smesu sipajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Držati u zamrzivaču dok se ne stegne. 

Isete na kockice i poslužiti.

Pečena šargarepa sa belim lukom i lanenim uljem

Rernu zagrejte na 200 stepeni. 
Šargarepe operite i oljuštite, pa ih staviti u pleh. 
Dodajte im čenove belog luka. 
Povrće posolite, dodajte začine pa ih prelijte sa vrlo malo lanenog ulja. 
Pecite oko 25min.

Služite ih sa salatom po želji, a pre služenja šargarepe i salatu preliti sa još lanenog ulja. 

Šejk od malina

Sve sastojke stavite u blender i dobro izblendirajte. 
Konzumirajte odmah. 

 

Stranice