
(za 2 osobe)
Loptice
300g fileta svežeg lososa
½ glavice ljubičastog luka (sitno iseckanog)
1 kašika sveže mirođije
2 kašike pečenih semenki bundeve
1 kašika gustina
morska so, biber
Granum bundevin puter
1 kašika limunovog soka (ili više po ukusu)
1 čen belog luka, samleven
so
voda
1 šolja prosa
1 kašika hladno ceđenog Granum suncokretovog ulja
1/2 crvene paprike
1 veća šargarepa
2 kašike kuvanog kukuruza
2 šake svežeg spanaća
3 čena belog luka (sitnoseckanog)
1 kašika soja sosa
Skinite kožu sa fileta lososa i iseckajte meso na kocke. Ubacite u multipraktik sa mirođijom, gustinom, semenkama bundeve i sameljite na krupnije. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte ljubičasti luk i rukama dobro izgnječite. Formirajte loptice i prebacite na tanjir. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite 15 minuta u frižideru.
Rernu zagrejte na 200°C.
Tepsiju obložite papirom i na nih prebacite loptice. Na svaku lopticu nakapajte malo ulja i pecite 15 minuta. Pojačajte temperaturu na 220°C i pocite još 5-6 minuta dok se ne zarumene.
U činijici pomešajte bundevin puter, limun, so i beli luk. Dobro sve izmešajte pa polako dodavajte vodu i mešajte da dobijete tečnu, kremastu strukturu.
Proso prelijte vodom tako da sva zrna budu potopljena i da je voda iznad oko 2cm. Posolite i poklopite i na srednje slaboj temepraturi kuvajte oko 15-20 minuta. Povremeno proverite da li je sva voda isparila, pa ako jeste, probajte proso da li je kuvan. Ako nije, dodajte još malo vode i poklopite opet dok se ne skuva. Nemojte mešati već samo kašičicom malo razgrnite do dna da vidite da li je voda isparila. Kada je voda isparila, ostavite sa strane da se ohladi.
Šargarepu i papriku isecite na kockice.
Dobro zagrejte vok ili dublji tiganj na jakoj vatri. Ubacite papriku i šargarepu. Energično mešajte oko minut.
Dodajte beli luk i nastavite sa mešanjem. Dodajte so.
Ukoliko vam se učini da je počelo da gori, dodajte malo vode, tek toliko koliko vam stane u šaku. Nastavite da mešate. Dobro izmešajte i pržite 3-4 minuta. Na kraju dodajte spanać, pržite minut pa dodajte mlak proso i soja sos. Pržite 3-4 minute uz stalno mešanje.
Loptice poslužite sa prosom i prelivom od putera od bundeve.