
(za 4 osobe)
Humus:
250g sirove leblebije (nauta) (ili jedna konzerva već kuvane)
1 kašičica sode bikarbone
1 cvekla (sveža ili pečena u rerni)
150g Granum putera od susama
4 kašike limunovog soka
4 čena belog luka
100ml hladne vode
so
400g tofua, oceđenog i isečenog na kockice
4 kašike hladno ceđenog Granum suncokretovog ulja
2 kašičice karija
50g pečenih badema, sitno iseckanih
50g suvog grožđa
1 manja šargarepa isečena na listove
tortilje od kukuruza ili integralne tortilje
Leblebiju potopite u duplo veću količinu vode i ostavite da prenoći i frižideru.
Sledeći dan je ocedite, stavite je u šerpicu i pospite sa soda bikarbonom te na srednjoj temperaturi, uz stalno mešanje, propecite 2-3 minuta. Dodajte 1,5 l vode i pustite da proključa.
Skinite penu sa vrha, ako se pojavi, i kuvajte od 20-40 minuta. Vreme kuvanja zavisi od svežine leblebije. Isprobajte da vidite u kom je stadijumu - gotova leblebija se lako raspolovi kada je blago pritisnete ali ne treba da se raspada u kašu.
Procedite je i skinite kožicu koja se jako lako skida (ili preskočite ovaj korak) i prebacite u blender. Izrendajte cveklu i nju ubacite u blender.
Miksajte dok ne dobijete pastu pa onda dodajte ostale sastojke za humus i nastavite da miksate, do 5 minuta dok ne dobijete kremasti namaz. Ostavite sa strane da odstoji.
Tiganj zagrejte na srednje jakoj teperaturi i dodajte ulje. Kada se zagreje dodajte kockice tofua. Koristite što veći tiganj kako bi kockice imale mesta da se prže. Ako treba, pržite iz dva puta. Ukoliko je tiganj mali, tofu neće moći da bude hrskav.
Pržite 10 minuta uz često mešanje pa dodajte kari. Mešajte još minut-dva i sklonite da se prohladi.
Zagrejte tortilje. Svaku namažite humusom od cvekle. Od gore stavite salatu, tofu, bademe i suvo grožđe. Zavijte i odmah poslužite.